Uefa podržava Superligu!

Uefa podržava Superligu!

Pripremaju se velike promjene u europskom klupskom nogometu.

Na generalnoj skupštini Udruženja europskih nogometnih klubova (ECA) odlučeno je da se pokrene rasprava oko promjene formata Lige prvaka, no tek od 2024. godine. Predsjednik ECA-e Andrea Agnelli nije htio previše o detaljima jer je sve za sad samo u raspravi, no naglasio je da će sigurno doći do promjena u Ligi prvaka. Neki klubovi tako predlažu da se europske utakmice igraju vikendom, dok bi nacionalna prvenstva bila na rasporedu tijekom tjedna. Prijedlog je da taj format prvo krene od druge faze natjecanja Lige prvaka.

No, u Amsterdamu se nije razgovaralo o igranju vikendom nego samo o promjeni formata, a to su naglasili predstavnici španjolskih klubova. Na sastanku je bio i Uefin predsjednik Aleksander Čeferin, koji je izjavio da podržava plan Superlige kao natjecanja elitnih klubova, no očekuje otpor manjih saveza, a oni ipak čine većinu u skupštini Uefe.

Već od sezone 2020/21 trebala bi se proširiti Europska liga i imala bi dvije divizije. Slovenac vjeruje da bi to bilo dovoljno klubovima iz sredine europskog rankinga, u koji pripada i Hrvatska. Naši klubovi ipak vrlo vjerojatno ne bi igrali u Superligi, no zato bi imali više predstavnika u novoj verziji Europske lige. Trenutno nije sigurno hoće li hrvatski prvak ikada imati prilike natjecati se u Superligi.

Neki predstavnici ECA-e ipak smatraju da bi stvaranje Superlige bilo pogubno za one malo manje bogate, no svima je najvažniji interes bogataša. Andrea Agnelli ipak dodaje da bi i u Superligi trebalo biti ispadanja i ulaska u najviši rang, a sve po uzoru na nacionalna prvenstva. Naknadno treba utvrditi po kojem bi modelu bilo najbolje organizirati takvo natjecanje.

Predstavnik Juventusa je naglasio još da razgovori ECA-e i Uefe nisu niti blizu kraja jer treba još dogovoriti mnogo detalja, a promjena ne može biti do 2024. godine jer je format Lige prvaka dogovoren za pet godina unaprijed.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.