Uefa pokrenula istragu protiv Crne Gore

Uefa pokrenula istragu protiv Crne Gore

Rasizam u Crnoj Gori?

Engleska je sinoć slavila 5:1 u Crnoj Gori u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo iduće godine. Poveli su domaći preko bivšeg igrača Rijeke Vešovića, no uvjerljivu pobjedu Gordom Albionu donijeli su Barkley s dva pogotka, te Keane, Kane i Sterling s po jednim. No, nakon utakmice najmanje se priča o nogometu jer su Englezi optužili Crnu Goru za rasističko ponašanje, a domaći se brane tvrdom da su Englezi provocirali.

U završnici utakmice Danny Rose je zaradio žuti karton, a navijači Crne Gore su na to reagirali rasističkim uvredama. Engleski izbornik Gareth Southgate je izjavio: “Da, tom sam prilikom čuo uvrede s tribina. Nema nikakve sumnje da je to bio rasizam i riječ je o neprihvatljivom ponašanju. Mi ćemo podnijeti prijavu jer moramo štiti svoje igrače.”

Uefa je već pokrenula istragu oko navodnog vrijeđanja crnoputih igrača Engleske, a ako se dokaže krivnja Crna Gora će sigurno biti novčano kažnjena, ali moguće je i zatvaranje stadiona ili jedne tribine za iduću domaću natjecateljsku utakmicu. Odluka će biti donijeta 16. svibnja.

Crnogorski izbornik Ljubiša Tumbaković je izjavio da nije čuo nikakve rasističke uvrede. Raheem Sterling je peti gol proslavio ušutkavanjem publike i izjavio je: “Bio je to najbolji način za utišavanje mrzitelja. Da, mislim na one koji su se rasistički ponašali. Osobno ih nisam čuo, no Rose je jasno rekao što se dogodilo. Htio  sam im pokazati da nas ne mogu tako lako uznemiriti i zaustaviti. Svi znamo koje smo boje kože i ne vidim problem, nije to ništa novo za nas. Vrijeme je da se poduzme nešto ozbiljno jer ne vidim smisao u novčanoj kazni.”

Nastavio je: “Ne može Uefa kazniti jednog ili dvojicu navijača, svi njihovi navijači moraju osjetiti posljedice jer će samo tako sljedeći put dobro razmisliti prije rasističkog ponašanja.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.