Ugledni trener upozorava: “Hrvatski nogomet umire od opasne epidemije“!

Ugledni trener upozorava: “Hrvatski nogomet umire od opasne epidemije“!

Mladen govori o inozemnim igračima u HNL-u.

Trener s dugogodišnjim iskustvom, Mladen Frančić, upozorio je na jednu pojavu u hrvatskom nogometu o kojoj se, prema njegovom mišljenju, premalo piše, a riječ je o stranim nogometašima kako u Prvoj, tako i u Drugoj i Trećoj HNL.

“Ponekad ne vjerujem što vidim! Pa barem bi niža natjecanja morala biti rasadnik naših talenata, kad ono baš svi klubovi uzimaju strance kao da su besplatni. Takva pojava silno je opasna za naš nogomet, a i s obzirom na okolnosti lakše je uzeti stranca i zamračiti neki novac, nego se baviti razvojem svog mladog igrača“, započeo je.

Usporedbe radi, nikada u povijesti u HNL-u do ove sezone nije igralo više od sto stranaca. Ta brojka mogla se srušiti 2015./16. sezone, kada je u HNL-u bilo 92 stranca, a sezonu kasnije 91, da bi ove sezone u njoj igralo čak 115 stranih igrača. Dinamo i Istra 1961 predvode listu s njih 16, 14 ih ima Hajduk, Rijeka 12, Gorica 10, po osam Inter i Rudeš, Slaven Belupo šest, a Lokomotiva pet.

Najviše stranaca dolazi iz BiH, njih 18, a slijede Španjolska (sedam), Brazil i Makedonija (šest), Austrija i Nigerija (pet), Albanija, Argentina i Francuska (četiri).

Na vječnoj listi po broju igrača izvana, uvjerljivo vodi Rijeka, za koju je od 1992. godine u HNL-u zaigralo 98 stranaca, što znači da će klub s Rujevice ove sezone proći i okruglu brojku od njih sto.

“I u Drugoj ligi postoji više od 50 stranaca, u Trećoj nešto više od 35. Mislim da je to apsurd, jer bi ta nižerazredna natjecanja morala biti poligon za stvaranje mladih hrvatskih igrača. Posljedice će prije ili kasnije snositi i Prva liga, a zatim zasigurno i reprezentacija. Ovo je epidemija i nju bi trebali zaustaviti našim radom i našim igračima“, zaključuje Frančić.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.