Uhićeni osumnjičenici za bacanje baklji i prekid utakmice

Uhićeni osumnjičenici za bacanje baklji i prekid utakmice

Prvi navijači privedeni su u Splitu i Šibeniku

Policija je krenula s privođenjem identificiranih prijestupnika s utakmice hrvatske reprezentacije na Euru u Francuskoj. Prvi navijači privedeni su u Splitu i Šibeniku. U tijeku je akcija na razini cijele Hrvatske.

Splitska policija je tijekom vikenda uhitila četvoricu navijača osumnjičenih za ubacivanje baklji u teren i prekid utakmice u St. Etienneu, dok bi petog osumnjičenog danas trebali privesti na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo.

Iz neslužbeno doznaje, navijači su prepoznati temeljem video zapisa nereda na stadionu te im je određen istražni zatvor. Uhićeni su na kućnim adresama.

O pritvoru se u Splitu odlučivalo u nedjelju ujutro, što sugerira da je ovoj akciji dana vrlo velika važnost. Ročište je potrajalo gotovo četiri sata, odluka je donijeta nakon isrcpnog proučavanja dokumentacije. Pritvor je navijačima određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, premda, kako neslužbeno doznajemo, nisu dosad osuđivani.

Branitelj jednog od navijača, splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, drži da ne postoje osnove, a ni procesne pretpostavke za vođenje ovog kaznenog postupka, jer nema podataka da je djelo koje se osumnjičenicima stavlja na teret kažnjivo po francuskim propisima. Osim toga, ističe Ljubičić, nema oštećenih, nema oružja.

PU Šibensko-kninska potvrdila je u međuvremenu uhićenje 28-godišnjaka  s područja Šibenika, kojeg sumnjiče za izazivanje nereda na stadionu u Saint-Etienneu u Francuskoj, za vrijeme odigravanja utakmice između Hrvatske i Češke.

U priopćenju PU Šibensko-kninske stoji da je 28-godišnjak sudjelovao u mnoštvu koje je nasiljem prema drugim osobama ugrožavalo javni red i mir tijekom utakmice te da je i druge navijače poticao na nasilje.

Šibenska policija je potvrdila da je 28-godišnjak prijavljen za kazneno djelo izazivanja nereda za što je zapriječena kazna od pola godine do pet godina zatvora. Predan je pritvorskom nadzorniku, a slijedi ispitivanje u državnom odvjetništvu. Pretpostavlja se da će se kao i u splitskom slučaju zatražiti pritvor.

Prema neslužbenim informacijama, riječ je o pripadniku Torcide kojeg se sumnjiči da je bacao baklje u teren i sudjelovao u izazivanju prekida susreta.

Iščekuju se sveobuhvatne informacije iz Ravnateljstva policije o provođenju akcije.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.