Uspon ili pad: Kakav će Čilić biti 2018.?

Uspon ili pad: Kakav će Čilić biti 2018.?

Za Čilića će 2018. biti prekretnica.

Marin Čilić 2017. godinu dočekat će na sjajnom šestom mjestu ATP ljestvice čime je izjednačio svoj najbolji plasman na kraju jedne godine u karijeri jer je  na kraju 2016. također bio šesti. Međutim, 2017. je skupio 3.805 bodova što je oko 200 više nego lani. Nedavno je najbolji hrvatski tenisač obznanio da prekida suradnju s trenerom Jonasom Björkmanom.

S jedne strane to je iznenađenje jer mu je upravo Šveđanin pomogao da dođe do svog vrhunca u ukupnom plasmanu, četvrtfinala Roland Garrosa i finala Wimbledona. S druge strane očito je da Čilić smatra da mu treba novi trener koji će mu omogućiti još i veći napredak.

Po svemu sudeći Čilić se nalazi na svojevrsnoj prekretnici svoje karijere što je i sam otkrio tako što je prošli tjedan kazao da želi biti među top tri igrača svijeta. Izgleda da će 2018. biti prijelomna godina za Čilića u kojoj će uslijediti uspon ili pad. 2018. bi mogla biti konkurentnija godina nego 2017. zato što će se na velika vrata vratiti Novak Đoković, Andy Murray, Stan Wawrinka i ostali igrači koje su ozlijede spriječile da nastupaju. Uz to, uvode se u nova pravila za koja se ne zna kako će utjecati na igrače.

Čilić će nastojati biti najbolji na Grand Slamovima i Masters turnirima jer oni donose najviše bodova i najviše prestiža. Biti dobar na tim turnirima je pola ako ne i više posla. Osim što će morati nastaviti igrati standardno dobro na zemljanim i travnatim terenima, trebat će i poboljšati svoju izvedbu na betonskim terenima, posebice na početku godine koja je za Čilića uvijek slabiji dio sezone.

Čilić će trebati biti kontinuirano dobar ako želi biti među top tri ili pet igrača na kraju sezone jer bi 2018. trebala biti najkonkurentnija sezona ikad. I ono najbitnije, Međugorac će morati biti otporniji pod pritiskom break lopti, petih setova, tie breakova jer svoju igru ionako ne može puno poboljšati.

U suprotnom ako uslijede loši rezultati Čilić bi mogao biti tek među 20 najboljih svjetskih tenisača. Godina 2018. bit će u svakom slučaju godina istine za Marina Čilića.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.