Vargić: Imamo sjajnu generaciju, bude li sreće mogli bi Hrvatskoj donijeti neku ‘novu ’98-u’

Vargić: Imamo sjajnu generaciju, bude li sreće mogli bi Hrvatskoj donijeti neku ‘novu ’98-u’

Iz Reala, Barcelone ili HNL-a, svejedno je... Svi gorimo od želje da napravimo nešto veliko za Hrvatsku

Klupske su priče gotove, reprezentativci iz 24 zemlje hvataju koji dan relaksa prije početka priprema za tako silno iščekivani Euro. Svi Vatreni su na kratkom odmoru. Svi osim Modrića i Kovačića koji se pripremaju za finale Lige prvaka (‘ko im je “kriv” što igraju u Realu)…

Nekima od njih ovo nije “samo” ljeto Europskog prvenstva nego i ljeto prvog velikog natjecanje u karijeri te ljeto promjene kluba. Ivan Vargić će nakon 3,5 godine skinuti Rijekin dres.

Prelazak iz Osijeka na Kantridu, 4. veljače 2013. Pamtim datum, pamtim svaki trenutak te priče koja će zauvijek ostati veliki, divni dio moje karijere i mene osobno”, priča nam jedan od četiri reprezentativna vratara tj. jedan od trojice koji će na Euro.

Još sam pod ugovorom s Rijekom, Lazio i Rim na red dolaze nakon Eura. Ne, nisam još ni stan našao. Sve će to pričekati, najvažnija je hrvatska reprezentacija!”.

Lazio je ove zime za njega Rijeci platio 1.750.000 eura pa ga ostavio Rujevici na ‘pro forma’-posudbi do sezone 16/17… Sa 29 godina po ugovor života i – na klupu?

Lazijev sportski direktor Igli Tare rekao mi je kako je Federico Marchetti, logično, u prednosti. Čovjek ima preko 200 utakmica u Serie A, također je reprezentativac. No Tare je istaknuo i da ću, neovisno o tome što Lazio na žalost nije izborio Europu, sigurno imati dovoljno prostora među vratnicama. Dosadašnji pričuvni vratar, Etret Berisha, ove je sezone skupio 20 utakmica od čega 15 u Serie A i u Kupu. To je neki realni minimum i za mene. No… Velim, o tome ću razmišljati nako Eura. Sada sam se oprostio s Rijekom koja je bila ostat će 100% pozitiva priča mog života, a naredni korak je jedino i samo Hrvatska. Jedva čekam pripreme, jedva čekam Europsko prvenstvo. Igrati za svoju zemlju, za sve naše ujedinjene navijače… Vrh!”.

Od Đakova (prije koji dan dobio je godišnju nagradu za sportske uspjehe i promicanje svojeg grada) preko Osijeka i Rijeke do Rima te – hrvatske reprezentacije. Jedne od istinski svjetski jakih reprezentacija.

Kako se diše među Vatrenima kada je tema vlastita snaga? ‘Radije se staje na loptu’?

A jesmo, stvarno smo jaki”, smije se Vargić, svjestan da između poticanja optimizma i susprezanja euforije postoji zona istine, činjenica od kojih se niti može, nit treba bježati.

Imamo igrače iz doslovno najboljih klubova i najboljih liga pod kapom nebeskom. To je činjenica i neka je tako. Znamo da to uključuje visoka očekivanja i ambicije, kako navijačka tako i naša osobna, ali bolje da smo jaki i da se od nas očekuje puno nego da je obrnuto”, opet Vargić širi osmijeh. Govori odmjereno, polako, slavonski. Jedva ga čekamo vidjeti u rimskom ambijentu, među južnjacima kojima krv vrije i dok spavaju. Ali, kako sam veli: svima nam je u fokusu jedino i samo – Hrvatska. 

I…? Što će tako moćna Hrvatska napraviti na Euru? Što je cilj, koje su želje?

Ma i da sam najlakomisleniji na svijetu ne bih mogao ponuditi nijedan drugi odgovor osim: idemo utakmicu po utakmicu. Imamo momčad koja može igrati i nadigrati svakog protivnika, ali velika natjecanja su specifične, turnirske priče. Svi znamo kako su višestruki svjetski i europski prvaci Španjolci i Talijani ‘pukli’ na prošlom Mundialu, kako su na prošlom Euru završile velesile kao Francuska, Engleska, Nizozemska… Čitam neki dan kako Perišić govori da će nam trebati jako puno “truda, zajedništva i – sreće”. I ima pravo. Pa na prethodnom smo EP-u imali Španjolce u rukama, provukli su nam se, baš ono… Sretno. I onda otišli do kraja, obranili naslov, a u finalu pomeli teren s Talijanima. Normalno, svi kao temeljni cilj postavljamo prolazak skupine, a želje… Nitko nam ne može zabraniti da želimo što god nas volja, ali – polako. Ponavljam: možemo dobiti svakoga no idemo utakmicu po utakmicu. Daj Bože zdravlja. Mnogi su naši igrači odigrali strahovito naporne sezone i imat će vrlo malo odmora”.

Vratarske pozicije?

Sve je jasno. Kalinić je drugi, ja treći vratar, a opcija broj jedan je Subašić čija je klasa poznata cijelom svijetu. Nema brige, među vratnicama smo vrhunski pokriveni”.

O Španjolcima svi sve znaju. Turska i Češka?

Svi znaju da su i to dvije zemlje sa sjajnom nogometnom tradicijom i jakim reprezentacijama. O ostalome ne trebamo govoriti mi igrači, to je priča za stožer, za izbornika”.

Kakav je izbornik Ante Čačić?

Staložen, iskusan, odmjeren. I kao onaj koji nas vodi dio je vrhunske atmosfere u reprezentaciji”.

Daleko su u povijesti ostale ‘devedesete’. Ozračje oko vas nije kao nekad?

U samoj reprezentaciji jest takvo ozračje! Nema razlike dolazi li netko iz Reala, Barcelone ili HNL-a, motiv i želja da napravimo nešto veliko za Hrvatsku silni su kod svih. Znam da usporedbe nije uvijek najsretnije povlačiti no imamo reprezentaciju koja bi na ovome Euru, a onda i za dvije godine na Mundialu, Hrvatskoj mogla donijeti neku ‘novu ’98-u’, novi silni uspjeh i radost. U svim nama taj je motiv toliko velik da veći ne može biti. Pravu atmosferu, na najširoj mogućoj razini govoreći, stvaraju trijumfi. No u svlačionici, među nama reprezentativcima, uvijek je isto: vrhunsko ozračje temelj kojem su ponos i čast što imamo privilegij igrati za Hrvatsku”.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.