Veliki uspjeh tenisača nije otklonio probleme budućnosti

Veliki uspjeh tenisača nije otklonio probleme budućnosti

Možemo li reći da je osvajanje Davis Cupa uspjeh cijele nacije ili samo iznimnih pojedinaca? Ovogodišnje osvajanje Davis Cupa je jedan od najznačajnijih uspjeha Hrvatske u cijeloj njenoj povijesti. Spadamo u sam vrh svjetskog tenisa, no možemo li reći da je taj uspjeh produkt dobrog stanja u hrvatskom tenisu?

Naravno da ne! Davis cup je rezultat koji je napravila jedna momčad, 15-ak iznimnih ljudi koji su do ovakvih rezultata došli samostalnim radom i borbom. Bez prevelike pomoći. Situacija u našem tenisu je vrlo vrlo loša. Medijska popraćenost tenisa kod nas je smiješna. Vrlo rijetko možemo gledati tenis na televiziji ukoliko nemamo opcije sa dodatnim programima koji se naplaćaju. Sve se svodi na Davis Cup i par mečeva Hrvata na Wimbledonu. Za informativne emisije postoje samo bombastični uspjesi i “tračevi”.

Niti u dnevnom tisku nije ništa bolje. Poster osvajača Davis Cupa nisu ponudile niti jedne novine, niti jedan časopis! O tenisu često nema ni slova iako spada u 3-4 najpopularnija sporta u svijetu. Kao da ga netko namjerno gura “pod tepih”. Mora postojati neki poticaj s te strane koji će ljude, a pogotovo one najmlađe privući tenisu.

Klubovi su u još gorem stanju. Novac nažalost pokreće svijet, a tog novca u našim klubovima nema. To onda postaje preživljavanje, borba za goli život. Uvjeti za razvoj mladih tenisača (bilo da su orijentirani na profesionalni tenis ili samo rekreaciju i zabavu) ne postoje. Nema nekog dodatnog sadržaja koji bi privukao ljude na sport ili čak samo druženje u teniskom ambijentu. Druženja u teniskim klubovima su isčezla. Nema povezanosti, pripadnosti svom klubu i najviše pripadnosti samome sportu.

Kako nitko ne promovira tenis, djece i rekreacije je sve manje. A upravo oni čine 95% teniskog svijeta. Klubovi se grčevito bore da bi zadržali klince u takvim uvjetima, ali teško je. Uspjeh u tenisu bi trebao biti ukoliko se djeca odluče nastaviti baviti tenisom kroz cijeli svoj život. Doživotna ljubav prema sportu je ključna, bez obzira na razinu igre. Puni klubovi djece, druženje, radost, prijateljstvo. Tereni koji su puni od 6 ujutro do 10 navečer. I onda uz to kao šlag na tortu dolazi uspjeh kao što je Davis Cup. Trenutačno to je samo šlag, bez torte!

Mi kao svjetski prvaci nemamo nacionalni centar. Centar sa više podloga, modernom teretanom, liječničkom, ordinacijom, učionicama… Takav centar bi bio na razini sa našom kvalitetom. U Hrvatskoj kao podloga prevladava samo zemlja. U Zagrebu postoje dvije prave dvorane sa tvrdom podlogom sa ukupno 10-ak terena. Kako nema novca cijene rastu, a to sve pada na leđa roditelja ili prosječnih rekreativaca koji nemaju dubok džep. I tako se vrtimo u krug…

Mi, pravi ljubitelji tenisa, kakvi se okupljaju na ovoj i sličnim stranicama (Facebook/Croatian Tennis), rekreativnim ligama diljem zemlje(GDSI…), pravi navijači koji putuju na sve susrete i ne štede glasnice… MI trebamo biti glas promjene! Drugi to neće učiniti. Sad je pravi trenutak. Prestanimo biti pasivni promatrači, napravimo pritisak na nadležne, pomozimo tom prelijepom sportu koji nam daje toliko radosti.

Ako svatko napravi mali pomak u riješavanju svih navedenih problema (ili upozorava na njih) sa naglaskom na ljubavi prema tenisu, prema djeci koja ga igraju, prema ljudima od 90 godina koji iz tenisa crpe snagu, prema svima koji su povezani sa tenisom, jer mi smo uistinu jedna velika obitelj, situacija će doista krenuti na bolje i onda ćemo moći reći da je Davis Cup uistinu uspjeh cijele jedne nacije. Nacije koja VOLI I ŽIVI TENIS.

DOVEDIMO TENIS NA ZASLUŽENU RAZINU – NITKO TO NEĆE NAPRAVITI UMJESTO NAS!!

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.