[VIDEO] Grgo Mujan i Doris Beroš apsolutni pobjednici 107. plivačkog maratona Šilo-Crikvenica

[VIDEO] Grgo Mujan i Doris Beroš apsolutni pobjednici 107. plivačkog maratona Šilo-Crikvenica

Na blagdan Velike Gospe 15.08. se održao 107. plivački maraton Šilo-Crikvenica, a apsolutni pobjednici najstarijeg plivačkog maratona na Jadranu su bili Grgo Mujan i Doris Beroš.

Plivački maraton Šilo-Crikvenica se održava od daleke 1910. godine, a prvi zabilježeni pobjednik je Mađar Laszlo Tores i to 1912. godine, koji je navedenu dionicu preplivao za 1 sat i 6 minuta. Rekord natjecanja drži Slovenac Rok Kerin, koji je 3500 metara otplivao za 39 minuta i 23 sekunde. Maraton, koji se tradicionalno održava na blagdan Velike Gospe, zaštitnice grada Crikvenice, od 1998. godine ulazi u program CRO-CUP-a, Hrvatskog saveza daljinskog plivanja, te se boduje za natjecanja; a dodatnu zanimljivost ovom događaju predstavlja činjenica da je 2009. godine na maratonu sudjelovao i Veljko Rogošić, legendarni plivački supermaratonac.

Ove godine se na maratonu natjecalo rekordnih 464 sudionika, koji su dolazili iz Australije, Austrije, Češke, Francuske, Irske, Njemačke, Mađarske, Italije, Rusije, Slovenije, Slovačke, Srbije, te čak iz dalekog Hong Konga. Žene i muškarci su se natjecali istovremeno, ali se rezultati ocjenjuju odvojeno i to kroz čak 18 različitih kategorija. Najstariji prijavljeni plivač je bio gospodin Sošić Longino iz Poreča (rođen 1941. godine), a najmlađi blizanci Dino i Ella Stollenwerk (rođeni 2010. godine), koji su u utrci sudjelovali u pratnji roditelja.

Apsolutni pobjednici 107 izdanja plivačkog maratona Šilo-Crikvenica su bili Grgo Mujan i Doris Beroš, oboje iz KDP Split. Mujan je u muškoj konkurenciji slavio s vremenom od 41 minute i 30 sekundi, a nakon njega su se plasirali Talijan Andrea Crevatin i Slovenac Rok Pečar. Ženskom konkurencijom je dominirala Doris Beroš, koja je utrku završila za 43 minute i 45 sekundi, a njena kolegica iz KDP Split Antonia Buličić je bila drugoplasirana, dok je talijanska plivačica Gaia Peracca zauzela treće mjesto. Najstariji plivački maraton na Jadranu je tako dobio svoje najmasovnije izdanje do sada, a ne sumnjamo kako će već sljedeće godine utrka imati još više sudionika koji će nastaviti održavati tradiciju plivanja od Šila do Crikvenice.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.