[VIDEO] KUĆNI TRENING ZA GORNJI DIO TIJELA

[VIDEO] KUĆNI TRENING ZA GORNJI DIO TIJELA

Iako se smatra kako su treninzi u teretani mnogo kvalitetniji od onih koje odradite kod kuće, to nužno ne mora biti tako. Naravno da je u teretani mnogo lakše: imate sprave, utege, muziku, a atmosfera je posložena tako da vas motivira za trening. Ne moram ni naglašavati kako uz to morate proći i određeni put do teretane i kako ste morali platiti članarinu. Sve su to stavke koje nam daju određenu motivaciju za trening što nam vježbanje može učiniti lakšim. Međutim, hoće li on biti dovoljno kvalitetan ili ne, to naravno ovisi samo o vama. Za vas, koji ponekad ne stignete do teretane, posnimila sam par vježbi koje možete odraditi kod kuće. Sve što vam treba jest elastična guma i malo dobre volje. Valja napomenuti da se prije vježbi treba malo zagrijati i razgibati.

1.POVLAČENJE NA LEĐA

S obzirom na to da je vježba slična onoj koju se izvodi na lat mašini, nazvala bih je upravo tako. Početni stav je na koljenima (ovako kako sam ju ja izvela, ali izbjegavajte ako imate problema s koljenima), može biti sjedeći položaj (na klupi ili stolici) ili stajaći položaj. U svakom slučaju, leđa obavezno moraju biti ravna, a trup čvrst i nepomičan. Uzmemo proizvoljno nekakvu širinu na gumi, pazeći da je jednaka s obje strane. Ukoliko je preteško, malo povećamo širinu. Ukoliko je prelagano, tada smanjimo razmak. Podignemo ruke iznad sebe te ih lagano savijamo u laktu i spuštamo prema sebi. Zatim isto tako, vrlo lagano i kontrolirano, vraćamo ruke gore.

2. ODRUČENJE

Pogađate, kopira odručenje s bučicama. Jednoručno, dvoručno kako god vam je lakše. Početni stav je stajaći s malo raširenim nogama i blago savinutim u koljenima. Uhvatimo krajeve gume rukama te na središnji, slobodni dio gume nagazimo stoplima kako bismo ju fiksirali. Zatim, ponovno po potrebi, zarolamo gumu oko naših šaka, ovisno o željenom opterećenju. Ruke blago savinemo u laktu te u tom položaju odmićemo ruke od tijela i ponovno vraćamo k tijelu. Pokret mora biti kontroliran i lagan, pogotovo kada vraćamo ruke (u protivnom će vam guma naglo povući ruke prema tijelu).

3. VESLANJE U PRETKLONU

Početni stav ove vježbe je stajaći, noge malo raširene i blago savinute u koljenu. Trup je u blagom pregibu prema naprijed. Leđa su ravna. Krajeve gume primimo rukama, a na srednji, slobodni dio nagazimo stopalima kako bismo ju fiksirali. Opterećenje doziramo rolajući višak gume oko šake. Filozofija je ista kao kod predhodnih vježbi. Za jače opterećenje zarolamo ju više, za slabije oprećenje-manje. I povlačimo ruke prema natrag, na način da ih savinemo u lakatnom zglobu. I zatim ponovno vraćamo u isti položaj, pazeći pri tome da je pokret kontroliran i lagan. Bez naglih trzaja!

4. RAMENI POTISAK

I zadnja, ali ništa manje bitna je rameni potisak. Ovu vježbu možete izvoditi na koljenima (kako sam ju ja izvela, ali izbjegavajte ako imate problema s koljenima) ili u sjedećem položaju (na klupi, stolici). Krajeve gume, opet, uhvatite rukama, a na srednji, slobodni dio nagazite potkoljenicom (ako ste na koljenima) ili stopalima (ako sjedite). Leđa su ravna. Rukama potiskujete gumu prema gore i polako vraćate u početni položaj pazeći da je pokret lagan i kontroliram, kao i u predhodnim vježbama.

Za kvalitetan kućni trening ne treba vam mnogo. Samo dobro osmišljen redoslijed vježbi i pravilno dozirano opterećenje. Bit će dana kada nećete stići u teretanu ili kada vam se, jednostavno, neće dati prelaziti put do iste. Tada je dobra ideja napraviti laganu tjelovježbu kod kuće kako ipak ne bi propustili trening. Ovo su samo neke od vježbi koje možete izvoditi kući.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.