Vijeće HOO-a prihvatilo 13,4 posto veći Financijski plan za 2018. godinu

Vijeće HOO-a prihvatilo 13,4 posto veći Financijski plan za 2018. godinu

Financijski plan HOO-a za 2018. jednoglasno je prihvaćen, uz dodatak da se izradi i Program javnih potreba sportskih saveza, sukladno njihovim prijedlozima.

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održalo je u Zagrebu 12. sjednicu u mandatnom razdoblju do 2020. godine. Predsjedavao je čelnik olimpijske udruge Zlatko Mateša, a na dnevnom redu je bilo 18 točaka, apsolviranih u vremenskom utrošku od dva sata.

Pod točkom Izmjene i dopune planiranih prihoda za 2017. godinu glavni tajnik HOO-a Josip Čop izvijestio je nazočne o povećanju sredstava za oko dva milijuna kuna, na ukupnih 135,1 milijun kuna. Rashodovna stavka također je uvećana (za 2,2 milijuna) na ukupnih 139,6 milijuna kuna. Program javnih potreba sporta državne razine i Financijski plan HOO-a za 2018. godinu predviđa 151.067.209 kuna prihoda (13,4 posto više nego u 2017.), od čega 137.876.975 kuna (ili 12,9 posto više) iz državnog proračuna, a u obliku prijedloga poslan je na odobrenje u Središnji državni ured za šport (SDUŠ). U vezi tog dokumenta bilo je dosta upita. Na jedno od njih – o sudbini lokalnog sporta, kojeg navodno žele izdvojiti iz nacionalne olimpijske udruge – predsjednik HOO-a Zlatko Mateša je odgovorio:

“Lokalni sport je desetljećima sastavnica HOO-a i mi smo radili projekciju proračuna za iduću godinu kao da je i dalje u našem sastavu. Prema mojim spoznajama, lokalne zajednice ne žele izdvajanje izHOO-a. Dakle, one moraju reći svoje mišljenje i voditi svoje bitke…”

Financijski plan HOO-a za 2018. jednoglasno je prihvaćen, uz dodatak da se izradi i Program javnih potreba sportskih saveza, sukladno njihovim prijedlozima.

Iz statusa privremenog u status pridruženog člana HOO-a promovirani su Hrvatski savez za obaranje ruke, Hrvatski cheerleading savez, Hrvatski kendo savez i Hrvatski powerlifting savez, dok je Hrvatskom savezu američkog nogometa produljen privremeni status za još godinu dana. U točki o izmjeni i dopuni nomenklature sportova i sportskih grana HOO-a prihvaćen je prijedlog da se naziv bodybuilding promijeni u fitness i bodybuilding, te da se u nekoliko sportova uvrste i granske discipline – u kajaku i kanuu (morski kajak+stojeće veslanje na dasci), u motociklizmu (moto ubrzanje ili drag bike+trial+extreme enduro+freestyle) te u ju-jitsuu (ne-waza ju-juitsu+duo system+fighting system).

Pod točkom o razvojnim programima HOO-a razmatran je samo jedna pristigla nominacija, ona jedriličara Mihovila Fantele za uvrštenje u Olimpijski program Tokio 2020. Mlađi brat zlatnog olimpijca Šime Fantele s 1. listopada 2017. godine dobio je status predolimpijskog kandidata za Tokio. Vijeće HOO-a pozitivno je riješilo i zamolbu Hrvatskog jedriličarskog saveza (HJS) za prenamjenu dijela novčanih sredstava iz redovnog godišnjeg plana. Iznos od 130.250 kuna HJS planira utrošiti za nabavu opreme/jedriličarskih rekvizita (između ostaloga, i za novi brod bratske posade Fantela u olimpijskoj disciplini 49er), a identičan iznos prenamijenit će i za stručni rad. Prenamjena sredstava, u iznosu od 435.000 kuna, također za opremu, odobrena je i Hrvatskom skijaškom savezu.

Vijeće je dalo pozitivno mišljenje za prijam u hrvatsko državljanstvo Alena Kujundžića (kuglanje), Ariela Linbergera (softball) i Martina Altamirana (ragbi) te podržalo organizaciju sedam međunarodnih natjecanja u 2018. godini.  Također potvrđeni su laureati za sportaše godine u svim kategorijama, osim Nagrade za fair play kojoj je produljen rok za nominacije. Veliki dan hrvatskog sporta je 20. prosinca u zagrebačkom hotelu Westin, a dan kasnije održat će se i godišnja skupština HOO-a.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.