„XV. PARAOLIMPIJSKE IGRE SA JEDNIM NOVINAROM I JEDNIM SNIMATELJEM“

„XV. PARAOLIMPIJSKE IGRE SA JEDNIM NOVINAROM I JEDNIM SNIMATELJEM“

„Poštovani gospodine Kovačić! Nastavno na Vaš dopis od 30. lipnja 2016. godine, obavještavamo Vas kako će HRT sa zadovoljstvom popratiti XV. Paraolimpijske igre u Rio de Janeiru, koje će se održati od 7. do 18 rujna 2016. godine.....Slijedom navedenog, HRT će izravno prenositi otvaranje Paraolimpijskih igara kao i desetak prijenosa ili snimaka hrvatskih sportaša u završnicama pojedinih sportova, a iz Rio de Janiera će izvještavati jedan novinar i jedan snimatelj. v.d. ravnatelj HRT-a Siniša Matić“

ANITA BREZOVIC - KOLUMNIST "HRVATSKE REPREZENTACIJE"

Piše: A.B.

„Diskriminacija prije svega!“

Kako su Paraolimpijski savez Hrvatske i sportaši paraolimpijci opet izloženi diskriminaciji, dokazuje postupak HRT-a u pogledu predstojećih XV. Paraolimpijskih igara, koje će se održati u Rio de Janeiru, u rujnu ove godine, a na kojima sudjeluje 17 hrvatskih sportaša sa invaliditetom.

Naime, Paraolimpijski odbor poslao je HRT-u, točnije uredniku sportskog programa, zahtjev kojim traži da HRT kao javna medijska kuća, izravno prenosi sva polufinalna i finalna natjecanja u kojima sudjeluju hrvatski sportaši. Tek na požurnicu i dopis Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, uz upozorenje da takvim stavom HRT krši prava osoba s invaliditetom, Paraolimpijski savez dobio je odgovor od v.d ravnatelja HRT-a, da su spremni osigurati jednog novinara i jednog snimatelja te prenositi, točnije, pustiti snimke završnih natjecanja u kojima će sudjelovati hrvatski sportaši.

„HRT – nekomercijalni medij iznad zakona i konvencija“

HRT kao javni medijski servis ima obvezu, sukladno Zakonu o HRT-u, Ugovoru sa Vladom Republike Hrvatske te na temelju Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom, podizati razinu svijesti koja govori o nužnosti borbe protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije.

Kao medij koji je financiran od građana Republike Hrvatske, bilo onih sa ili bez invaliditeta, ne smije se voditi komercijalnom gledanošću, već dužnošću promicanja svijesti kroz snagu poruka. Iz Ureda pravobraniteljice, HRT je upozoren, ukoliko se sportašima sa invaliditetom ne osigura jednak tretman kao i sportašima bez invaliditeta, točnije praćenje Olimpijskih igara od njezinih otvaranja pa do zatvaranja, uz dostatan broj novinara i snimatelja, HRT krši Zakon te diskriminira sportaše sa invaliditetom.

Kako predstojeće Paraolimpijske igre nisu prvi diskriminirajući sraz HRT-a, dokazuje i činjenica iz 2012. godine, kada su se održavale XIV. Igre u Londonu, koje HRT nije prenosila. Tom prilikom je Kraljica Elizabeta svečano otvorila Paraolimpijske igre, a od naših 25 sportaša, petoro ih se okitilo olimpijskim odličjima. Svečanost otvaranja u Londonu, kao i sama natjecanja pratili su milijuni gledatelja. Sudjelovalo je 4237 sportaša iz 164 zemlje svijeta, a prodano je 2.5 milijuna ulaznica, a Channel 4 je tom prilikom, za razliku od HRT-a emitirao 500 sati programa. U prilog diskriminacije, ide također, činjenica kako HRT na Olimpijske igre, za razliku od Paraolimpijskih, šalje 35 djelatnika HRT-a izuzevši novinare i snimatelje.

Glasnogovornik Paraolimpijskog saveza Darko Matić, razmatrajući jednog novinara i snimatelja nedovoljnim za praćenje Igara, a revoltiran diskriminirajućim postupkom HRT-a, smatra kako ih se ne smatra sportašima, već samo invalidima unatoč činjenici da je i hrvatska himna i hrvatska zastava ista za svakog hrvatskog sportaša, bio on sa invaliditetom ili bez njega.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.