ZDRAV ŽIVOT STUDENTA U DRUGOM GRADU

ZDRAV ŽIVOT STUDENTA U DRUGOM GRADU

Kažu da sa studiranjem u drugom gradu nužno dolazi i debljanje. Znate ono, hrana iz menze je nezdrava, pekara je nezaobilazna postaja na putu s faksa, baš se i ne krećeš jer si cijeli dan na predavanjima, a ne stigneš  ni vježbati, sada si student pa ti alkohol nije stran, svi znaju koliko je to loše, ako želiš biti fit.

Noćne more mlade brucošice

Voljela bih odmah zaustaviti te glasine, jer mi prošle godine kao mladoj brucošici,  koja je tek zadnje godine srednje škole otkrila zdrav način života, to stvarno nije trebalo. „A joooj, još ćeš i u domu živjeti. Pa tamo si ne možeš kuhati. A tek teretane u Zagrebu, ne znam baš kako ćeš si to priuštiti sa svojim studentskim budžetom.“ Mislim si „Eto ga, moja i ovako kratkotrajna fitness karijera je gotova. Vrhunac  aktivnosti će mi biti šetnja do menze u kojoj ću večerati pizzu za 6 i tamaniti kolače za 2,50 kune.“

Može li se protiv glasina?

Na iznenađenje svih skeptika koji su me uvjeravali u suprotno, nisam se udebljala. A ne morate ni vi. Zapravo, bilo mi je lakše nego kod kuće. Pitate se kako?

1. Možeš birati koja će se hrana nalaziti u tvojoj sobi. Nema onoga, mama je kupila čokoladu i Nutellu, i kekse, pa moram sad to ili pojesti ili se mukotrpno truditi  oduprijeti se. Ne. Ako ju sam/a ne kupiš, čokolada se neće magično stvoriti u tvojoj sobi.

2. Puno više hodam. Prvo, Zagreb je velik grad pa zahtijeva više hodanja. A drugo, tek kad sam došla tu, shvatila sam da takve sitnice stvarno čine razliku. Prema mojoj aplikaciji, dok napravim dnevni cilj od 10 000 koraka, potrošim oko 350 kalorija. Ne predstavlja mi nekakav napor, a dobro dođe.

3. Prehrana. Za početak, užurban studentski život dovodi do toga da u danu pojedem tri glavna obroka i eventualno jedan međuobrok. Ne sjedim u sobi pretrpravajući se hranom, jer mi je dosadno, što mi je kod kuće bila specijalnost. Također, domska kuhinja, koliko god jadna bila, posluži svrsi. I za kraj, menza. Svaki, ali baš svaki dan postoji izbor. Do tebe je hoćeš li pametno izabrati.

4. Vježbanje. U mom slučaju teretana, domska. Uz cijenu od ravno 100 kn možete si zamisliti da ne dobijem baš puno, ali nema što ne mogu uz par sprava, utega i puno mašte.

5. Ravnoteža. Radi se o tome da ako želiš izaći van s prijateljima – možeš. Ako želiš isprobati onu novu palačinkarnicu – možeš. Ako želiš jednu večer ostati u sobi i naručiti pizzu – i to možeš. Priuštiš si ponekad takvo što, idući dan nastaviš po starom i ništa nije upropašteno.

Kao što vidite živjeti zdravo kao student u drugome gradu i nije tako teško kao što se priča.

#doandbeyourbest

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.