Zdravko Mamić: “Državni proračun i Dinamo nisu oštećeni”

Zdravko Mamić: “Državni proračun i Dinamo nisu oštećeni”

Na Maksimiru se održala redovita godišnja skupština u kojoj je glavna tema bila preoblikovanje GNK Dinama.

U ponedjeljak se na Maksimiru održala redovita godišnja skupština u kojoj je glavna tema bila preoblikovanje GNK Dinama.

U Dinamu su još 2015. godine ušli u postupak preoblikovanja, a elaborat su predali Povjerenstvu i HNS-u, a pripremila ga je vodeća svjetska  revizorska kuća Price Waterhouse. Kako kaže Dinamov tehnički direktor Tomislav Svetina, elaborat je izrađen po svim međunarodnim standardima i u skladu sa Zakonom o sportu. Procjena Dinamova temeljnog kapitala je oko 210 milijuna kuna.

Na Skupštini je sudjelovao 61 od ukupno 80 članova, a uvodna stavka u zasjedanje bili su i sportski rezultati.

“Nismo ostvarili sportske planove u 2017. godini, nakon 11 godina apsolutne dominacije u HNL-u, Dinamo prvi put nije bio prvak. Prvenstvo smo završili s dva boda iza Rijeke, a izgubili smo i finale Kupa. U novu smo sezonu ušli s prvim ciljem, a to je vraćanje naslova prvaka u Maksimir, želimo pokazati tko je gazda u hrvatskom nogometu. A, mislim da smo u ovih zadnjih šest mjeseci to i pokazali. Neuspjeh u Europi bio je završetak ciklusa naših neuspjeha. Nismo gubili glavu i sad u momčadi imamo igrače neslućenih mogućnosti. Jesu mladi, ali o njima će se još jako dugo pisati. Može nam biti privilegij što ih imamo priliku gledati na našim terenima. A, što se tiče hrvatskog prvenstva, ne pamtim ovakvu dominaciju, čak 12 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranoga. K tome, naša je druga momčad uvjerljivo prva u Drugoj HNL, a naša nogometna škola je po svim parametrima među prve tri u Europi”, osvrnuo se tehnički direktor i na rezultate prve i druge momčadi.

Financijski direktor Matej Škegro istaknuo je da su ukupni planirani prihodi za 2017. godinu iznosili 227 milijuna i 500.000 kn što znači da je Dinamo, unatoč tome što nije postigao zapaženi rezultat i Europi, stvorio preko 30 milijuna eura prihoda. Ukupni planirani rashodi bili su 326 milijuna kn. U 2018. godini  u Dinamu planiraju prihode od 279 milijuna i 900 000 kuna, a rashode od 266 milijuna kuna.

Na kraju skupštine, skupštinarima se obratio i klupski savjetnik Zdravko Mamić.

“Meni i određenim ljudima iz Dinama stavljaju se teške inkriminacije, s početkom 2004. godine. Ja vam ovdje pred svima kažem da te inkriminacije mogu ‘objesiti mačku o rep’. One su teške, jedan sudski proces se vodi u Osijeku, drugi će možda početi, također u Osijeku. Budite sigurni da nijedna lipa nije otišla iz Dinama iako oni u optužnici tvrde da jest. Tvrde da je oštećen. Ali, gle čuda, državni proračun nije oštećen ni za jednu lipu! Ali, kažu da je neosnovano uplaćeno cca 90 milijuna kn u taj isti državni proračun. Ako bih ja bio kriv, država bi morala vratiti 90 milijuna kn neosnovano uplaćenog poreza! Nadalje, članovi IO i NO, zaduženi za nadzor poslovanja, i revizori eksplicite kažu da Dinamo nije oštećen i da ne traži nikakvu odštetu. Znači, državni proračun nije oštećen, Dinamovi organi kažu da nije. Recite mi, zašto se na silu želi dokazati da je Dinamo oštećen?! Danas sam imao sastanak s devetoricom odvjetnika, jer smo se spremali za optužno vijeće koje će biti u petak u Osijeku. I samo površnim računanjem toga postupka vidljivo je da će državu koštati preko 10 milijuna kn poreznih obveznika!”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.