Zločin i kazna – kažu oni!

Zločin i kazna – kažu oni!

” Hrvatski nogometni savez ispričava se gledateljima u Saint Etienneu i na malim ekranima kao i reprezentaciji Češke zbog ponašanja huligana koji nisu navijači hrvatske reprezentacije, ali su odgovornost svih nas u Hrvatskoj. Još jednom, HNS oštro osuđuje svako neprimjereno i protupravno ponašanje na tribinama, od rasizma preko diskriminacije do nasilja”, stoji priopćenje na stranicama HNS i kako navode: ” U pripremi ove utakmice, HNS je učinio sve u svojoj moći kako bi spriječio incidente pa su tako upozoreni i UEFA i francuska policija o namjerama huligana da prekinu utakmicu.”

Iz HNS-a ističu i kako: “Ovo nije prvi ovakav događaj koji je zaprepastio hrvatsku javnost. No, neefikasnost, nedjelotvornost i uopće nedostatak želje državnih institucija da barem počnu rješavati taj problem, potaknuo je huligane da nastave s ovakvim djelima. Incident u Saint Etienneu upravo je plod takvog pasivnog odnosa hrvatske države pa smo danas svi taoci skupine huligana. Istodobno nas može veseliti i rastužiti činjenica da su u nedostatku bilo kakve reakcije države na višegodišnje iživljavanje huligana u Saint Etienneu po prvi puta reagirali drugi navijači. Zar su zaista obični navijači, obitelji s djecom, ti koji trebaju rješavati problem huligana? Ili je spremna konkretno reagirati i država?”

Dobra su to pitanja, a evo protupitanje – kad ćemo napokon doći do odgovora koja su tu postavljena. Hoćemo li ikada, hoćemo li se nastavljati pitati ili ćemo napokon i reagirati jer od postavljanja pitanja bez odgovora, nikad nitko od nas nije profitirao. Sve je to samo prebacivanje loptica odgovornosti.  Pitamo se samo dokad će to tako ?

Kako navode u HNS-u: ” Nažalost, dosadašnja praksa pokazala je nelogičnu korelaciju između zločina i kazne”,  a ovo su definicije HNS-a:       “Zločinci – osobe koje na stadionima viču rasističke povike, osobe koje crtaju svastike na travnjacima, osobe koje bacaju bengalke u Milanu, osobe koje fizički napadaju delegaciju Saveza, osobe koje sramote hrvatsku zemlju diljem Europe nasiljem, diskriminacijom i netolerancijom – ostaju neidentificirane ili prolaze bez ikakvih kazni.

S druge strane, kažnjavaju se oni koji nemaju mogućnost spriječiti divljanje te skupine huligana. Kažnjavaju se HNS i klubovi brutalnim novčanim kaznama, kažnjavaju se nogometaši kojima u trenucima kada igraju najbolji nogomet kao u Milanu ili Saint Etienneu ti huligani isprovociraju prekide utakmica, kažnjava se 99 posto sjajnih hrvatskih navijača time da ne mogu doći na utakmice hrvatske reprezentacije.”

Slažemo se s definicijama u potpunosti, a kako ćemo dalje u praksi: “Pozivamo, stoga, hrvatsku državu, ali i Uefu, da nam se pridruže u borbi protiv huligana, da konačno iskorijenimo zlo koje je sposobno u sjenu baciti sve ono što Vatreni pružaju na terenu. Da počnemo kažnjavati one koji počine zločin, a ne one koji su njegove žrtve. Ovaj incident neće poljuljati hrvatsku reprezentaciju koja je još odlučnija da na krilima zajedništva koje se stvorilo u Hrvatskoj, na Euru ostvari odličan rezultat. Hvala svima na potpori i osudi ovog huliganskog ispada.”

Jeste li sigurni u ovu zadnju konstataciju jer poljuljani su oni, poljuljani smo svi – i možemo li se hvatati za onu poznatu: `Što te ne ubije te ojača?´ Hm?

Nama građanima,  ostaje  vjerovati da je tome tako – I zato navijat ćemo strasno, svim srcem za naše Vatrene i pružiti im podršku jer sad nas trebaju.

Samo jako!

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.