Znate li tko je hrvatski trener koji od Norveške radi svjetsku velesilu?!

Znate li tko je hrvatski trener koji od Norveške radi svjetsku velesilu?!

Iako su norvežani godinama dominirali ženskim rukometom, jedan hrvatski stručnjak pomaže u zavidnim rezultatima muške rukometne selekcije

Ulazak u finale svjetskog rukometnog prvenstva u Njemačkoj i Danskoj, potvrđuje neke bolje dane za Norvešku rukometnu reprezentaciju. Nakon pobjede protiv Njemačke, norvežani su slavili svoj tek drugi ulazak u finale neke rukometne smotre. Nakon 2016. godine i finala EP-a u Poljskoj, Norvežani sada već postaju priznata veličina u reprezentativnim krugovima.

Upravo na tom prvenstvu predvođeni Christianom Bergeom, bivšim reprezentativcom, Norveška je dala naslutiti kako neki novi klinci koji su uletjeli u vatru daju optimizam za budućnost muškog rukometa. Christian Berge je na klupu Norveške sjeo 2014. godine i počeo slagati neku novu momčad. Predvođenu iskusnim igračima kao što su Christian O’Sullivan, Harald Reinkind i veteran Bjarte Myrhol, svojim su utjecajem počeli pozitivno utjecali na razvoj tamo nekih “klinaca” koji su počeli dobivati sve više prilika od Bergea. Govorim o Sander Sagosen, Torbjørn Bergerud i Gøran Johannessen koji su se s godinama razvili u nositelje svoje reprezentacije. Jučer su ti isti klinci pobijedili domaćina natjecanja Njemačku sa 31:25 i tako potvrdili povjerenje izbornika koji se nije bojao implementirati svoju viziju na nacionalnoj razini.

Christian Berge je glavni “krivac” što se Norveška uzdigla do statusa rukometne elite, no još jedan čovjek iz sjene jako je zaslužan za ove uspjehe koje postiže muška seniorska reprezentacija. Ironije radi, taj čovjek je iz Hrvatske.

Željko Tomac je pomoćni trener izbornika Norveške Bergea, a na toj poziciji je još od 2010. godine. Tomac je 62-o godišnji rukometni trener iz Rijeke, koji je karijeru započeo u Zametu, a onda davne 1986. godine otišao u Norvešku u potrazi za boljim životom. Tamo je trenirao nekoliko klubova, a onda 2003. godine se vratio u Hrvatsku i preuzeo žensku rukometnu reprezentaciju. U nedostatku rezultata, HRS nije imao strpljenja i ponovno se vratio u hladnu Norvešku, koja je uživala u uspjesima ženske rukometne reprezentacije. 2010. godine je imenovan za pomoćnog trenera muške reprezentacije, a četiri godine kasnije, dolaskom Bergea, napokon je počeo uživati u priznanjima za koje je mukotrpno radio.

”Mi smo ovu reprezentaciju selektirali od Srbije 2012. i polako nam ti rezultati dolaze, mislim da možda i prerano. No vidjet ćemo u budućnosti. Drugi put zaredom smo u polufinalu, sada i u finalu, a vidjet ćemo hoćemo li na sljedećem velikom natjecanju to potvrditi”, za Balkan Handball je prije dvije godine rekao Tomac prije finala s Francuskom.

Za norveškog izbornika ima samo riječi pohvale:

”Izvanrednu igračku karijeru nastavio je kao trener. Studiozan je trener, dobro priprema dečke. Igramo moderan, brz rukomet i tu se vidi njegov pečat. Recept je rad, rad i samo rad. Naravno, i disciplina i dobra organizacija.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.